Protetica speciala – prezentare caz

Protetica speciala – prezentare caz

In ultimii ani se vorbeste tot mai mult despre estetica dentara. Este un concept relativ nou, dar totusi, in sine reprezinta obiectivul fiecarui pacient. De cele mai multe ori durerea dentara, aspectul inestetic si functionalitatea deficitara ii determina pe pacienți sa paseasca pragul cabinetului stomatologic.

In cele ce urmeaza vom prezenta un caz complex si in acelasi timp si dificil atat din punct de vedere functional, cat si estetic.

Pacientul in varsta de 55 ani se prezinta in cabinetul nostru pentru o consultatie semnaland probleme dentare legate de aspect si functionalitate. Pe baza investigatiilor clinice si paraclinice s-a pus diagnosticul de parodontita cronica. In prima etapa a tratamentului a fost indepartata restaurarea protetica inferioara, ulterior s-a efectuat igienizarea profesionala si extractia dintilor irecuperabili (atat superior cat si inferior). In cea de-a doua etapa s-a efectuat tratamentul  bolii parodontale. Apoi, a urmat pregatirea fiecarui dinte in parte in scop protetic si anume, tratamentele de canal, urmata de reconstituirea coronara a dintilor cu ajutorul pivotilor din fibra de sticla. In scopul adaptarii cat mai intime a lucrarilor protetice pe bonturile dentare s-a realizat slefuirea cu prag.

Planul protetic final a fost stabilit pe baza statusului dar si al numarului dintilor restanti. Astfel incat, superior s-a hotarat realizarea unei restaurari protetice fixe metalo-ceramice, iar inferior realizarea unei restaurari protetice mobilizabile telescopate galvano-formate.

protetica-speciala2

Protetica dentara speciala

Pacientul a fost reabilitat complet urmarind atent fiecare pas terapeutic, rezultatul estetic si functional fiind cel asteptat. Intr-adevar, cea mai mare parte a pacientilor isi doresc ca “dintii sa fie frumosi”, iar noi ii ajutam in acest sens pentru ca estetica dentara este deviza noastra – Dental Design – totusi, aspectul medical nu trebuie deloc neglijat.