Fumatul dauneaza grav sanatatii dentare

Fumatul dauneaza grav sanatatii dentare

Cu totii stim ca fumatul dauneaza grav sanatatii, putem citi asta si pe pachetele de tigari. Dar cati dintre noi stim ca acesta ne afecteaza intr-un mod foarte grav intreaga cavitate bucala? Fumatul poate provoca boli grave, poate afecta permanent dantura, gingiile si intreaga gura.

De obicei, primele consecinte ale fumatului sunt respiratia urat mirositoare (halitoza) si aparitia petelor cafeniu-inchis pe dinti.  Desi pentru majoritatea  implicatiile fumatului sunt in primul rand de ordin estetic, acesta duce la dezvoltarea cariilor si a afectiunilor gingivale. Fumatorii sunt de patru ori mai expusi bolilor parodontale. Boala care duce la pierderea dintilor avanseaza mult mai repede la fumatorii inraiti, dupa cum sustin cercetatorii americani.

Efecte ale fumatului

Efecte ale fumatului

Efectele fumatului nu se rezuma doar la aparitia bolilor gingivale, ci chiar ingreuneaza tratarea acestora. Fumatorii au sanse mai reduse ca un implant sa fie efectuat cu succes, iar persoanele care sufera de boli gingivale au probleme cu coroanele si puntile dentare.

Fumatul  poate agrava bolile gingivale. Unele studii au aratat ca fumatorii au mai mult tartru decat nefumatorii, acest lucru fiind cauzat de cantitatea scazuta de saliva din cavitatea bucala. De asemenea, chimicalele prezente in tigari afecteaza circulatia sangelui in gingii, incetinind procesul de vindecare a diverselor plagi, si indirect eficienta tratamentului.

Si, nu in ultimul rand, fumatul este unul din factorii care declanseaza aparitia cancerului oral. Un studiu al Societatii Americane de Cancer  arata ca aproximativ 75 % dintre persoanele care sufera de cancer bucal si anumite tipuri de cancer la gat, au fumat. Tutunul din tigari sau pipe poate duce la aparitia cancerului in orice loc al gurii sau al gatului. Pipa poate cauza si cancerul buzelor. La Clinica Dental Design poti beneficia de ultima tehnologie in domeniul detectarii precoce a cancerului oral in doar cateva minute. Cu ajutorul Velscope VX, fara durere si fara efecte secundare, putem afla daca exista premisele aparitiei unei astfel de boli. Depistat din timp, cancerul oral are o rata de succes de 85-90 %, iar daca esti fumator, un screening este recomandat o data la 6 luni.

Vestea buna este ca poti renunta la fumat, iar in cazul categoriilor mentionate, renuntarea sterge treptat efectele nocive pe care consumul de tutun le-a avut asupra sanatatii dintilor.