Endodontie

Endodontie

Endodontia reprezinta specialitatea stomatologica ce se ocupa de tratarea afectiunilor pulpare.

endodontie

In ce cazuri se aplica?

Tratamentul de canal se aplica in cazul in care nervul dintelui este distrus ireversibil de carie sau de o trauma. In acest caz pulpa dentara se poate inflama si se mareste in volum, iar din cauza presiunii pe care aceasta o exercita asupra cavitatii pulpare, apare senzatia de durere.

Nu intotdeauna, insa, acest tratament se aplica unui dinte bolnav. In cazul in care se efectueaza lucrari protetice in care dintii invecinati folosesc ca suport si vor fi slefuiti, tratamentul de canal poate fi facut preventiv in cazul acestora pentru a evita distrugerea acestor lucrari in cazul unor infectii ulterioare care pot sa apara.

De asemenea tratamentul de canal este indicat in cazul dintilor cu tratamente vechi de canal, necorespunzatoare, incomplete, cu sau fara reactie apicala (la varful radacinii). In aceste cazuri se foloseste termenul de “retratament”.

endodontie2Exista cativa pasi importanti in cee ce priveste realizarea tratamentelor de canal. Totul incepe cu izolarea cat mai buna a dintelui prin intermediul membranei de cauciuc. Aceasta nu permite infiltrarea fluidelor bucale in canal, dar nici disconfortul de a ajunge in cavitatea bucala solutii dezinfectante, ace, etc… Urmeaza stabilirea lungimii canalului cu ajutorul apexlocatorului, iar apoi prepararea canalelor suficient pentru a asigura o dezinfectie corespunzatoare si o obturare corect a acestora.