Dusul bucal – metoda adjuvanta in pastrarea igienei si sanatatii bucale

Dusul bucal – metoda adjuvanta in pastrarea igienei si sanatatii bucale

In ceea ce priveste estetica dentara, lucrurile nu se opresc in momentul iesirii pacientului pe usa, ci se continua prin intretinerea igienei buco-dentare. In cadrul echipei Dental Design Timisoara, serviciului de profilaxie si preventie i se acorda o atentie deosebita, tocmai pentru pastrarea sanatatii dentare si parodontale, a confortului si a multumirii din punct de vedere estetic, toate acestea pentru un rezultat cat mai bun, pe termen indelungat.

hidropulsor-bucal-oralb-professional-care

Dusul / Hidropulsorul bucal

In ceea ce urmeaza, dorim sa prezentam cateva detalii legate de dusurile bucale, foarte eficiente mai ales in cazul pacientilor cu aparate ortodontice, implanturi dentare, restaurari protetice fixe si mobilizabile, precum si in cazul pacientilor parodontopati. Dusurile bucale sunt concepute in scopul eliminarii placii bacteriene si a resturilor alimentare prin actiunea pulverizarii unei solutii sub presiune, in jurul dintilor. Aparatele de irigatie bucala ce folosesc apa sub presiune s-au aratat a fi eficiente in reducerea inflamatiei gingivale atunci cand sunt folosite ca metoda adjuvanta la manevrele mecanice de indepartare a placii. Ca si solutie irigatoare poate fi folosita apa, solutii antiseptice, solutii saline. Metoda de utilizare este simplă: varful canulei se orientează sub un unghi de 45° spre santul gingival interproximal, vestibular si oral, astfel incat pana la golirea rezervorului toate suprafetele dintilor sa fie acoperite de irigatii.

Irigatii supragingivale

Irigatii supragingivale

Irigatii supragingivale

Exista doua tipuri de irigatii bucale: supragingivale si subgingivale. Irigatiile supragingivale au ca scop indepartarea placii bacteriene, iar prin aceasta rezultand scaderea procesului de dezvoltare a gingivitelor sau diminuarea inflamatiei gingivale deja existente. In contrast, irigatiile subgingivale incearca o reducere directa a microflorei subgingivale pentru a preveni initierea unei boli parodontale sau pentru a diminua inflamatia.

Irigatiile bucale cu ajutorul dusului sau hidropulsorului bucal conduc la indepartarea placii, reducerea tartrului, gingivitelor, sangerarii la sondaj, adancimilor de sondaj, patogenilor parodontali, de asemenea prezinta eficienta maxima la utilizarea lor in jurul implantelor dentare, a restaurarilor protetice, in cazul imobilizarilor dentare si intermaxilare, precum si in cazul aparatelor ortodontice. Cu toate ca sunt usor de folosit, irigatiile bucale nu inlocuiesc metodele clasice de indepartare mecanica a placii dentare si anume, periajul dentar si firul de matase interdentara.