Ce cauzeaza aparitia cariei dentare?

Ce cauzeaza aparitia cariei dentare?

In geneza cariei dentare exista trei factori principali si anume: flora microbiana bucala, unele componente alimentare si calitatea structurilor dentare.

Daca calitatea structurilor dentare nu poate fi influentata prea mult, ceilalti doi factori pot fi influentați. Flora bacteriana trebuie indepartata de fiecare dintre noi utilizand mijloacele de igiena orala existente, dar si cu ajutorul igienizarii profesionale realizate la fiecare 6 luni. Alimentatia este cel de-al treilea factor determinant in producerea cariei dentare, implicatiile ei fiind dominate de rolul decisiv cariogen al hidratilor de carbon si de lipsa de nocivitate a lipidelor si proteinelor. Efectul nociv al carbohidratilor a fost probat de observatiile efectuate pe populatii care au o alimentatie exclusiv de origine vegetala (asa cum sunt locuitorii din insulele polineziene) sau exclusiv animala (eschimosii) si care au dintii perfect sanatosi, atat timp cat nu consuma hidrati de carbon. Odata cu introducerea acestora in alimentatie, asa cum s-a intamplat dupa instalarea porturilor si a bazelor militare, caria apare cu o frecventa mai mare.

Efectul cariogen al carbohidratilor nu depinde numai de contactul lor cu dintele, ci si de durata acestui contact. Un rol important in acest sens il are consistenta alimentatiei, alimentele moi fiind mai cariogene decat cele tari, ca si cele sub forma de pulberi fine fata de cele lichide. De asemenea, adezivitatea si vascozitatea unor produse zaharoase (caramele, jeleuri, dropsuri) favorizeaza in mod deosebit aparitia cariei prin stationarea lor indelungata in cavitatea bucala, indeosebi in locurile retentive, greu accesibile. Asocierea lipidelor (grasimilor) in produsele zaharoase le reduce timpul de retentie pe dinte si, deci, nocivitatea.

Consumati alimente crude bogate in fibre, care maseaza gingiile si curata dintii! Aceste alimente stimuleaza salivatia, iar saliva neutralizeaza acizii.