Adrian, 27 ani, Timisoara

Unul din cele mai importante aspecte in stomatologie, si nu numai, este o planificare corecta. Observand situatia initiala, este clar faptul ca lipsesc cei doi incisivi centrali inferiori. Solutia este evidenta: inlocuirea acestora cu doua coronite. idealul este obtinerea unei estetici foarte bune, alaturi de o functionalitate corespunzatoare. In plus, ar fi de dorit sa existe o igienizare buna si protejarea dintilor alaturati. Posibilitatile erau: slefuirea dintilor invecinati pentru a realiza o punte (aceasta posibilitate sacrifica integritatea unor dinti sanatosi si nu era de dorit) sau folosirea implanturilor dentare, care a fost si solutia aleasa (prima fotografie).

2w

Am putea spune ca daca lipsesc doi dinti avem nevoie de doua implanturi. Asta este o teorie adevarata in majoritatea cazurilor, dar, in acest caz, spatiul este foarte mic si pe langa costul crescut odata cu folosirea a doua implanturi (pe care le putem “ingramadi” cumva in os acolo daca chiar insistam, sperand sa nu lovim radacinile dintilor invecinati), ne vom gasi peste cateva luni la momentul amprentarii, ziua in care vom descoperi implanturile si ne vom da seama ca nu putem lua amprenta pentru ca nu e spatiu pentru bonturile de vindecare, pentru cele de transfer si in niciun caz pentru munca tehnicianul dentar! Ce ne vom face in acel moment? Vom scoate cele doua implanturi gata inserate si integrate? Le vom lasa inutile acolo si vom face o punte (prima varianta)? Niciuna dintre aceste optiuni nu e tocmai potrivita.

3w1w

Astfel ca, impreuna cu pacientul, am ales o alta varianta. In primul rand, am ales inserarea unui singur implant, mai gros si mai lung, pozitionat intre cei doi dinti. Peste cateva luni am amprentat fara dificultate situatia (pozele de mai jos) si am fost pregatiti pentru cimentare.

4w5w

Doar ca am ales nu sa cimentam lucrarea, ci sa o fixam prin insurubare. Tehnicianul a reusit realizarea papilei din ceramica roz, asemanatoare cu gingia si o forma usor de igienizat. Forma si culoarea au fost alese pentru o integrare cat mai naturala si armonizarea esteticii.  Fixarea prin insurubare ne da in plus inca un avantaj: posibilitatea igienizarii excelente la controalele periodice.

6w

Materialele folosite pentru acest caz au fost: implant dentar de titan de ultima generatie cu conexiune conica, bont de zirconiu, coroane ceramice pe suport de zirconiu cu fixare prin insurubare (poza alaturata). Ca de obicei, o planificare corecta salveaza banii pacientului si scuteste medicul de multe „dureri de cap”.

 

 


←Inapoi la