Caria de biberon

Caria de biberon

Ce inseamna? Cum se trateaza? Cum se poate preveni?

Caria de biberon este o afecțiune specifica dintilor temporari si consta in carierea pana la distrugerea dintilor de lapte ai copilului. Netratat, acest tip de carie se poate extinde la structurile osoase invecinate si poate afecta dezvoltarea dintilor definitivi.

Caria de biberon este determinata de contactul prelungit al dintilor bebelusului cu lichide ce contin zahar (lapte, ceai, sucuri îndulcite sau siropuri). Lichidele dulci prezente in alimentatia sugarului intretin bacteriile din cavitatea bucala, acestea producand acizi care ataca smaltul dintilor. Probabilitatea aparitiei cariei de biberon este cu atat mai mare cu cat timpul de expunere al dintisorilor la lichidele dulci este mai mare. De aceea, nu este indicat ca biberonul sa fie folosit in afara meselor, ca mijloc de linistire sau ca modalitate de adormire a bebelusului.

Deoarece aceasta afectiune are o evolutie rapida, copilul nu simte durere decat in momentul in care dintii sunt grav afectati. Cea mai eficienta metoda de a evita caria de biberon este sșor de intuit: copilul nu trebuie sa adoarma cu biberonul in gura.

Alte metode de prevenire ar fi :

  • Mentinerea unei igiene orale bune a copilului: dupa fiecare masa tamponeaza-i gingiile si dintisorii cu un tifon steril imbibat in ceai de musetel; de indata ce apare primul dintisor, foloseste periuta si pasta speciale pentru bebelusi pentru a-i peria dintii; cand dintii sunt mai numerosi si se ating intre ei, poti sa incepi sa folosesti si ata dentara
  • Examinarea in fiecare zi a dintisorilor bebelusului pentru a observa din timp aparitia cariei si a o trata precoce
  • Evitarea pe cat posibil a lichidelor dulci si a zaharului in alimentatia copilului
  • De cand apare primul dintisor poti sa faci prima vizita la medicul stomatolog. El iti poate explica pe larg ceea ce trebuie sa faci pentru prevenirea cariei.

Caria de biberon este o problema serioasa si necesita tratament stomatologic de specialitate. In functie de gravitatea leziunilor, tratamentul poate varia de la aplicatii locale cu fluor pana la extractia dintilor.

Dr. Andreea Milos – stomatologie generala si pedodontie