Cancerul oral si depistarea lui – protejeaza-te!

Cancerul oral si depistarea lui – protejeaza-te!

Fumam prea mult, mai bem alcool din cand in cand, mancarea este procesata la maximum, aditivi alimentari, potentiatori de gust, arome, acidifianti, conservanti… fructe tratate si modificate, carne de pui injectata cu diverse chimicale, prajita daca se poate… aerul poluat, expunerea neprotejata la soare, igiena deficitara, predispunerea genetica si … mai bine ma opresc aici.

Cancerul oral este o amenintare reala, si da, se poate intampla oricui. Este suficient sa dai un google search pentru imagini “oral cancer” si, cu siguranta, te vei speria. Nu asta doresc – sa te sperii, ci doar sa te fac sa reflectezi putin asupra acestei situatii, sa te protejezi, sa eviti sa devii o poza in cautarea acestor cuvinte pe google. Vestea buna este ca iti sta la indemana sa eviti aparitia cancerului, nu doar cel bucal, printr-un stil de viata sanatos. De profesie fiind dentist, ma voi referi la cancerul oral, si la identificarea precoce a oricarui semn ce ar putea indica posibila aparitie sau existenta a lui.

Ce stim despre cancerul oral?

Este o boala serioasa ce nu trebuie ignorata. 5 oameni mor in fiecare ora din acest motiv, dar daca e identificat la timp, 85-90% vor supravietui. In curand vom vorbi de 1.000.000 (un milion!) noi cazuri de cancer oral descoperite in fiecare an! Eu cred ca aceste numere sunt un motiv destul de bun sa ne concentram putin atentia asupra lui. Poate nu fumezi si nu bei alcool, dar, asemenea tie, 25% dintre cei diagnosticati cu cancer oral, nu fumeaza si nu beau alcool.

Cum il prevenim si cum il depistam?

Printr-un stil de viata sanatos: fara fumat, fara alcool, fara chimicale si mancare artificiala, fara tratamente stomatologice incorecte, fara infectii datorate dintilor. Il depistam usor, in 3-5 minute se poate face o evaluare cu ajutorul tehnicii moderne cu un aparat ce, fara durere si efecte secundare, poate semnala existenta unor zone cu factor de risc. Daca aceste zone sunt identificate va fi necesar un examen mai amanuntit. Analiza se va face de doua ori pe an la persoanele cu risc (fumatori, cei ce sunt expusi la chimicale, radiatii solare, cu antecedente in familie..) sau o data pe an la cei cu risc minor.

Nu tin sa fie un articol lung, nici academic, doar un semn de atentionare. In perioada urmatoare voi incerca sa supun atentiei voastre mai multe informatii referitoare la acest subiect. Este foarte important sa va faceti un control amanuntit de depistare a semnelor de cancer oral, pentru ca, aflata in stadiu incipient, aceasta boala poate fi invinsa.

Think about it!

Dr. Bogdan Fondrea – estetica dentara si implantologie