Aparatele ortodontice la copii

Aparatele ortodontice la copii

Tratamentul ortodontic, atat la adulti cat si la copii, trebuie realizat doar de catre medicul ortodont specialist .

Este foarte important sa ducem copiii la ortodont cat mai repede deoarece problemele ortodontice sunt mai usor de corectat daca sunt interceptate din timp. Varsta ideala la care trebuie sa ducem copilul la ortodont este considerata varsta de 7 ani.

Tratamentul ortodontic realizat in copilarie are numeroase avantaje:

– dintii si maxilarele sunt in crestere, motiv pentru care este mult mai usor sa aranjezi dintii si sa ghidezi cresterea si pozitionarea corecta a maxilarelor

– tratamentul ortodontic are o perioada mai scurta decat la adulti.

– anomaliile datorate obiceiurilor vicioase, cum este sugerea degetului, se corecteaza mult mai usor si rapid.

Ortodontia la copii nu trebuie vazuta doar din prisma esteticii. Pe langa corectarea imaginii fetei si a gurii, prin indreptarea dintilor si realizarea unei muscaturi corecte, copilul poate vorbi mai usor, poate mesteca mai usor alimentele si, bineinteles, se poate spala mai usor pe dinti, lucru care duce automat la rezolvarea problemelor de gingivita si carii dentare.

Este foarte usor pentru parinte sa isi dea seama daca trebuie sa isi duca copilul la ortodont. Trebuie doar sa urmareasca cateva semne si sa il duca la ortodont in cazul in care observa urmatoarele:

– dintii sunt inghesuiti sau rau pozitionati

– apare pierderea prematura sau, dimpotriva, intarziata a dintilor temporari

– dintii de sus si dintii de jos nu se intalnesc

– respiratie copilului este dificila

– copilul are dificultati la masticatie

– exista obiceiuri ca : sugerea degetului, repiratie pe gura, muscarea obrazului, scrasnirea dintilor sau inclestarea maxilarelor

– expresia faciala este asimetrica.

Un tratament ortodontic efectuat in perioada copilariei dirijeaza cresterea si dezvoltarea osoasa armonioasa la nivelul fetei si duce la un zambet frumos si sanatos.

Aparatele dentare pentru copii sunt de mai multe feluri: aparate mobile, aparate fixe sau aparate ortopedice.

Aparatele mobile sunt cele mai folosite aparate la copii. Ele reprezinta alegerea cea mai buna in cazurile de reeducare a functiilor (ex: deglutitie , pozitia limbii ) si in cazul inghesuirilor dentare mai mici. Acestea se pot realiza din diferite culori, lucru ce ii incanta pe micuti si ii determina sa le poarte cu drag. Aparatele mobile trebuie purtate pe parcursul noptii si cat mai mult pe durata zilei, dar se scot in timpul meselor, cand copilul doreste sa vorbeasca si, bineinteles, pentru igienizare.

Aparatele fixe pot fi de mai multe tipuri: metalice, ceramice, invizibile. In cazul copiilor cele mai utilizate aparate ortodontice sunt cele vizibile, metalice si ceramice. Aparatele ortodontice fixe se pot purta la orice varsta si sunt alcatuite din brackets - elemente lipite pe suprafata vestibulara (vizibila) a dintelui pe toata durata tratamentului si pot fi metalice, ceramice sau transparente,  arcuri – cele care furnizeaza forte pentru a deplasa dintii si ligaturi elastice – pentru fixarea arcurilor in brackets.

Aparatele ortopedice sunt utilizate la copii pentru a corecta decalajul bazelor osoase (de obicei sunt completate ulterior de aparate dentare fixe) si pot sa fie insotite de tractiuni extraorale. Cele mai des utilizate la copii sunt : Activatorul, Twinblocul si Trainerul, cu mentiunea ca se recomanda sa fie folosite la copiii cu varsta intre 8 si 10 ani.

Indiferent de problemele pe care le are copilul dumneavoastra, in urma consultatiei la medicul ortodont se va gasi cu siguranta o solutie potrivita pentru ca acesta sa va zambeasca cu drag in continuare!

Dr. Andreea Milos – stomatologie generala si pedodontie